Donald Trump nu poate bloca citația unui procuror pentru a preda declarațiile fiscale pe parcursul a opt ani, a decis judecătorul Victor Marrero din Manhattan. Citația a fost emisă încă din august 2019. Într-o decizie motivată pe parcursul a 103 pagini, Marrero a mai spus că un astfel de act ar însemna o „extindere nejustificată” a imunității prezidențiale.

Președintele a făcut apel, motivând că publicarea respectivelor declarații îi va aduce un prejudiciu „ireparabil”, prin publicarea unor „informații private și confidențiale”. 

„Cu excepția cazului în care executarea citației ar afecta îndatoririle sale constituționale, președintele nu poate avea drepturi mai mari decât alți cetățeni. Este necesară încheierea acestei controverse”, mai arată judecătorul. 

Investigația a fost lansată după ce fostul avocat personal al lui Trump, Michael Cohen, a declarat Congresului că președintele a avut o practică din a induce în eroare asociații de afaceri și oficialii fiscali cu privire la valoarea bunurilor sale. Procurorul nu a dezvăluit detalii despre anchetă, dar a precizat că va fi o „investigație financiară complexă asupra activităților din Organizația Trump”.

Sursă: Reuters, Time

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday