Dickson Jun Wei Yeo a mărturisit că teza de doctorat despre politica externă a Chinei pentru care a venit în SUA, este o acoperire, misiunea sa fiind aceea de a intra în contact cu cetățenii americani care dețineau date guvernamentale sensibile, în special apropiați ai angajaților guvernamentali sau militari.

În raportul de recunoaștere a faptei, Yeo a descris modul în care s-a folosit de “un site de socializare profesională” și chiar faptul că devenise dependent de activitatea de recurtare pe internet, apreciind algoritmii respectivi ca fiind o resursă inepuizabilă. Într-o anchetă proprie, publicația Washington Post a identificat site-ul ca fiind LinkedIn.

După ce erau identificate pe web, persoanele vizate erau plătite cu între o mie și două mii de dolari pentru a redacta “studii academice”, în realitate rapoarte prin care erau dezvăluite unele informații sensibile ce ajungeau apoi prin doctorandul Yeo la autoritățile de spionaj chineze.

Surse alternative: Business Insider, BBC, New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday