Într-un articol de opinie, publicat de The Washington Post și semnat de generalii în retragere Paul Eaton, Antonio Taguba și Steven Anderson, aceștia analizează modul în care s-a ajuns la insurecția din 6 ianuarie 2021, prezența masivă a rezerviștilor în rândurile celor care au luat cu asalt Capitoliul SUA, precum și modul în care Pentagonul a reacționat (sau nu a reacționat) la evenimentele de atunci.

“Mai mult de 1 din 10 dintre cei acuzați de atacul din 6 ianuarie serviseră sub o formă sau alta în rândurile Armatei SUA. Un grup de 124 de oficiali militari în retragere, sub numele de Flag Officers 4 America, a lansat o scrisoare ecou la acuzațiile false ale lui Donald Trump asupra legitimității alegerilor. Pe măsură ce ne apropiem de data de 6 ianuarie, noi, toți foștii înalți oficiali militari, suntem din ce în ce mai îngrijorați de consecințele alegerilor prezidențiale care vor avea loc în 2024 și de potențialul de haos letal din interiorul armatei noastre, care ar pune expune întreaga Americă unui risc sever”, se arată în scrisoare.

Cei trei generali trec în revistă însă și actele de insubordonare de după 6 ianuarie 2021:

“Recent, și poate mai îngrijorător, generalul Thomas Mancino, comandantul Gărzii Naționale din Oklahoma, a refuzat un ordin al președintelui Biden prin care toți membrii Gărzii Naționale să fie vaccinați împotriva coronavirusului. Mancino a susținut că doar ]n situația unei mobilizări Garda Oklahoma este sub comanda președintelui SUA, iar dacă nu este mobilizată la nivel federal, comandantul său ar fi guvernatorul republican al statului, nu președintele. Potențialul unei împărțiri a lanțului de comandă de-a lungul liniilor partizane este semnificativ, în cazul în care ar avea loc o altă insurecție.”

Cei trei generali vorbesc deschis de riscul unei lovituri de stat în SUA și de izbucnirea unui război civil:

“Pe scurt: suntem înfrigurați la gândul că o lovitură de stat va reuși data viitoare. (…) Imaginați-vă comandanți aflați în concurență – un Biden reales care dă ordine și un Trump (sau o altă figură Trumpiană) care emite alte ordine în calitate de șef al unui guvern din umbră. Mai rău, imaginați-vă că politicienii de la nivel statal și federal instalează ilegal drept președinte un candidat care a pierdut alegerile. (…) În urma unor alegeri contestate, cu loialități împărțite, unii ar putea urma ordinele comandantului șef de drept, în timp ce alții ar putea să-l urmeze pe învins. Arsenalul ar putea scăpa de sub control și, într-un astfel de scenariu, nu este exclus ca o dezordine din armată să ducă la război civil. În acest context, cu armata noastră divizată, securitatea SUA ar fi paralizată. Oricare dintre inamicii noștri ar putea profita lansând un atac total asupra noastră sau a aliaților noștri.”

Scrisoarea mai arată că SUA încă sunt la fel de divizate azi, iar Pentagonul trebuie să ia măsuri “pentru a ne pregăti de ce e mai rău”. Cei trei generali cer Departamentul de Justiție și Comisiei parlamentare de anchetă a evenimentelor din 6 ianuarie “să dea dovadă de mai multă urgență”. În același timp, spun ei, Armata ar trebui să ordone imediat o revizuire civică pentru toți membrii, militari și civili, cu privire la Constituție și integritatea electorală.

“De asemenea, trebuie să existe și o revizuire a legilor militare, a modului de identificare și tratare a ordinelor ilegale (…) pentru a face perfect clar fiecărui membru al Departamentului de Apărare cine în subordinea cui se află. Niciun membru al serviciului militar nu ar trebui să poată spune că nu a înțeles de la cine trebuie să primească comanda în cel mai rău caz.”

Generalii veterani mai cer investigații în rândurile forțelor armate și eliminarea “propagandiștilor” care răspândesc informații false, dar și exerciții militare cu scenariul unei lovituri de stat post-electorale.

Articolul integral pe The Washington Post

Foto: Dreamstime.com/ Bumbleedee 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday