Cei trei agenți, Marc Baier, Ryan Adams și Daniel Gericke, făceau parte dintr-o grupare clandestină numită Project Raven, folosită de EAU pentru a-și spiona inamicii, și au recunoscut infracțiunile comise pentru a ajunge la o înțelegere cu autoritățile americane. 

Echipa a recunoscut că a spart conturile activiștilor pentru drepturile omului, ale jurnaliștilor și ale unor guverne rivale, raportează Reuters. Cei trei bărbați au accesat rețelele informatice din Statele Unite și au exportat instrumente sofisticate pentru atacuri cibernetice, fără a avea permisiunea guvernului SUA, potrivit documentelor publicate de Tribunalul Federal American din Washington. 

Mai mult de atât, cei trei spioni au lansat o armă cibernetică sofisticată numită “Karma” care le-a permis EAU să pătrundă în telefoanele iPhone fără a solicita unei victime să apese pe link-uri infectate, potrivit documentelor instanței. Project Raven a folosit Karma pentru a ataca cibernetic mii de ținte, printre care un activist yemenit pentru drepturile omului, câștigător al Premiului Nobel, și o gazdă a unei emisiuni de televiziune BBC, potrivit Reuters.

Ca parte a acordului cu autoritățile federale, cei trei foști spioni au fost de acord să plătească suma totală de 1,69 milioane de dolari și nu vor mai avea niciodată acces la secrete de securitate națională.

În 2019, o anchetă Reuters dezvăluia practicile tot mai frecvente ale foștilor agenți de informații americani, înrolați ca mercenari informatici de guverne străine. 

Sursă: Reuters

Sursa Foto: AwargulaDreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday