Exercițiile comune care s-au întins pe durata a trei zile au avut loc în apele internaționale din largul insulei japoneze Okinawa, incluzând operațiuni de apărare aeriană, anti-navă, anti-submarin și de interdicție maritimă, potrivit șefilor de stat major din Coreea de Sud.

Exercițiile au consolidat determinarea celor două țări de a răspunde cu severitate oricăror provocări nord-coreene, demonstrând în același timp angajamentul SUA de a oferi o descurajare extinsă”, au spus autoritățile sud-coreene.

Anunțul a apărut pe fondul semnelor că Coreea de Nord se pregătește să efectueze un test nuclear pentru prima dată din 2017. Oficialii de la Seul au spus că Phenianul a realizat mai multe experimente cu un dispozitiv de detonare în acest sens.

USS Ronald Reagan, un portavion cu propulsie nucleară de 100.000 de tone, s-a alăturat exercițiilor, alături de crucișătorul cu rachete ghidate USS Antietam, distrugătorul USS Benfold echipat cu sistemul de luptă Aegis și petrolierul de aprovizionare a flotei USNS Big Horn.

A fost primul exercițiu militar comun al aliaților de la preluarea mandatului președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol luna trecută și primele exerciții bilaterale care au implicat un portavion din noiembrie 2017.

La un summit recent cu Yoon, președintele american Joe Biden a promis că va desfășura “active strategice” – care includ de obicei portavioane, bombardiere cu rază lungă de acțiune sau submarine cu rachete – dacă este necesar, pentru a descuraja Coreea de Nord, care a criticat exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud, ca fiind o “repetiție pentru război”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday