Generalul Corpului de Marină al SUA, Kenneth McKenzie, a informat Pentagonul că, foarte probabil, ISIS va continua atacurile teroriste în Afganistan până pe 31 august, termenul limită de evacuare a civililor. 

De asemenea, Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că riscurile producerii altor atacuri teroriste în zona aeroportului din Kabul cresc pe măsură ce termenul se apropie, precizând că armata britanică va încheia operațiunile de evacuare în câteva ore, cu patru zile înainte de termen. “Cu cât ne apropiem mai multe de data stabilită de retragere a trupelor din Afganistan, riscurile producerii unui nou atentat terorist cresc considerabil. Anumite grupări precum ISIS urmăresc să revendice un titlu care ar susține că organizațiile teroriste au alungat SUA sau Marea Britanie din Afganistan”, a declarat Ben Wallace pentru Sky News.

Vineri dimineața, Marea Britanie și-a evacuat oficialii și a autorizat închiderea centrului său de procesare de lângă aeroportul din Kabul. Ultimele o mie de persoane vor fi evacuate în decursul zilei de vineri. Ministrul britanic a precizat, însă, că aproximativ 150 de cetățeni ai Regatului Unit nu au reușit să ajungă în timp la aeroport. La rândul său, Germania a încheiat joi toate evacuările din Afganistan.

Joi, un dublu atentat terorist a avut loc în apropierea aeroportului din Kabul, în urma căruia 90 de oameni, între care 13 soldați americani și 28 de talibani, au fost uciși. Atacul a fost revendicat de gruparea ISIS-K (rivală talibanilor).

Surse: Sky News, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday