Democrații din Senat au prezentat inițiativa legislativă, care este susținută și de Casa Albă. Aceasta cuprinde dispoziții care să consolideze securitatea Ucrainei și încurajează SUA “să ia în calcul toate instrumentele disponibile și adecvate” pentru a bloca Nord Stream 2. De asemenea, prevede sancționarea înalților oficiali militari și guvernamentali din Rusia.

Proiectul mai cuprinde deconectarea Rusiei de la sistemul internațional SWIFT, folosit de băncile din întreaga lume pentru a face schimb de informații. Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă precizează că sancțiunile “vor produce costuri severe pentru economia rusă, în cazul unei intervenții armate”.

O altă legislație, inițiată de senatorul republican Ted Cruz, presupune blocarea Nord Stream 2 chiar dacă Rusia nu atacă Ucraina și chiar dacă președintele Biden nu ar mai fi de acord. Senatorul consideră că gazoductul nu trebuie să devină operațional.

Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei, cere și el renunțarea la Nord Stream 2, întrucât “reprezintă o amenințare economică și la nivel de securitate materială a continentului”. Joe Biden declara anul trecut că gazoductul este o afacere păguboasă pentru Europa, întrucât, spunea el, va crește influența Moscovei în teritoriu. Administrația sa a renunțat, totuși, la sancțiunile de la acea vreme, pentru a întări relațiile diplomatice și economice cu Germania.

Nord Stream 2 este prevăzută să livreze gaze din Rusia direct în Germania, ocolind Ucraina și Polonia. Conducta este necesară, în contextul în care strategia energetică a Berlinului prevede renunțarea la centralele pe cărbune, pentru atingerea obiectivelor climatice.

Surse alternative: Reuters, Washington Post.

Sursa foto:  | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday