Nimic din ce am văzut eu sau oricine altcineva nu indica faptul că armata și guvernul afgan se vor prăbuși în 11 zile”, a declarat Mark Milley, Șeful Statului Major al SUA, în cadrul unei conferințe de presă de la Pentagon.

Nu existau informații, din câte ce știu eu, care să fi prezis că o forță militară de 300 de mii de oameni se va evapora în 11 zile, începând cu 6 august și până pe 16 august, cu capturarea a 34 de provincii, inclusiv capitala Kabul”, a adăugat Milley

Oficialul american a precizat căinformațiile noastre indicau mai multe scenarii posibile: preluarea totală a puterii de către talibani în urma unei prăbușiri rapide a forțelor de securitate afgane, un război civil sau un scenariu în care se ajungea la un acord între talibani și guvernul Afganistanului”, însă, în ceea ce privește primul scenariu, Șeful Statului Major a explicat că perioada colapsului a fost estimată la săptămâni, luni sau chiar ani după plecarea forțelor americane din regiune. 

Declarațiile oficialului vin după ce, în ziarul New York Times, a fost publicat un raport care relata că evaluările clasificate de informații ale guvernului american au avertizat că o prăbușire rapidă este foarte posibilă, chiar dacă Casa Albă a precizat că acest scenariu era “puțin probabil”. 

La începutul lunii iulie, Președintele Joe Biden a apărat decizia administrației anterioare (Trump) de a retrage trupele din Afganistan, afirmând că “posibilitatea ca talibanii să dețină, în cele din urmă, puterea în toată țara este foarte puțin probabilă”.

Sursa: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday