„Recuperăm, dar ne îndreptăm către o economie diferită”, a spus Jerome Powell la o dezbatere online la Forumul Băncii Centrale Europene. Pandemia a accelerat tendințele existente în economie și societate, inclusiv utilizarea în creștere a tehnologiei, a telemuncii și a automatizării, iar acest lucru va avea efecte de durată asupra modului în care oamenii trăiesc și muncesc, a mai spus președintele FED.

Powell a explicat că progresele tehnologice sunt, în general, pozitive pentru societate pe termen lung, dar pe termen scurt creează perturbări. Piețele se adaptează treptat la „noua normalitate”, dar șocurile acestei treceri nu sunt resimțite în mod egal. Economistul a dat exemplul angajaților cu salarii mai mici și a celor a căror activitate necesită interacțiuni față în față (cei din magazine și restaurante) care vor suporta greu aceste schimbări, remarcând faptul că femeile și minoritățile au fost deja printre categoriile cele mai afectate de concedieri.

Jerome Powell mai spune că economia post-pandemică riscă să fie mai puțin productivă, fiind afectată de faptul că, în unele cazuri, mamele au fost forțate să renunțe la slujbă din cauza responsabilităților de îngrijire a copiilor în timpul crizei. Pe de altă parte, președintele FED a explicat și faptul că educația precară primită de copii și tineri în această perioadă va fi un alt factor care va afecta productivitatea după pandemie.

„Chiar și după ce rata șomajului va scădea și după ce vom avea un vaccin împotriva coronavirusului, tot va rămâne probabil un grup substanțial de angajați care vor avea nevoie de susținere (financiară) până își vor găsi locul în noua economie, post-pandemică”, a explicat Jerome Powell, care face deja de câteva luni presiuni asupra politicienilor americani pentru prelungirea stimulentelor.

Potrivit CNN, comentariile lui Powell au oprit creșterea exuberantă a burselor, cea de la New York închizând în scădere, pentru prima dată de la anunțarea vaccinului Pfizer.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday