Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a făcut apel la țările partenere ale SUA să se alăture Washingtonului în stabilirea unui impozit minim global pentru firme, “pentru a ne asigura de condiții de concurență mai echitabile în impozitarea corporațiilor multinaționale”.

Apelul lui Yellen vine înaintea reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, într-un efort pe care Statele Unite vor să-l facă împotriva paradisurilor fiscale.

Casa Albă a lansat săptămâna trecută un plan de investiții în infrastructură de peste două miliarde de dolari, dar are în vedere finanțarea acestora din creșterea taxării corporațiilor.

SUA fac deja eforturi pentru un acord multilateral privind impozitarea unitară a companiilor de tehnologie, dar planul lui Yellen pare a merge și mai departe.

Totuși, nu este deocamdată clar dacă intenția Administrației Biden de a crește impozitul pe profit va fi aprobată în SUA, fiind respinsă de principiu atât de republicani cât și de corporațiile americane, care condideră că o astfel de creștere ar afecta competitivitatea lor pe plan global.

Senatorul Pat Toomey, a comentat pentru Financial Times că “Yellen a mărturisit în esență că majorările de taxe urmărite de Biden vor face angajații și întreprinderile americane să fie mai puțin competitive. Acesta este motivul pentru care secretarul Yellen imploră acum alte țări dezvoltate să-și pedepsească lucrătorii și firmele cu creșteri fiscale, la rândul lor.”

Sursa: Financial Times

Foto: Dreamstime 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday