Antony Blinken, ales de Joe Biden pentru funcția de secretar de stat, spune că Washingtonul va analiza dacă sunt necesare sancțiuni suplimentare împotriva Turciei, după ce Ankara a cumpărat un sistem rus de rachete anti-aeriene. Comentariile lui Blinken au venit cu o zi înainte ca Joe Biden să preia oficial mandatul. Presa internațională amintește că Donald Trump a avut o relație apropiată cu președintele turc Erdogan.

“Ideea că un partener strategic, așa-numit strategic, ar fi de fapt pe aceeași linie cu unul dintre cei mai mari concurenți strategici ai noștri, nu este acceptabilă. Cred că trebuie să aruncăm o privire asupra impactului pe care l-au avut sancțiunile existente”, a spus Blinken în timpul audierii sale de confirmare în funcție, în cadrul ședinței Comitetului pentru relații externe din Senat.

Cu privire la Iran, alt subiect sensibil privind zona de politică externă a SUA, Antony Blinken a spus că nu va fi luată o decizie pripită cu privire la acordul nuclear. Acesta a adăugat că Joe Biden trebuie să vadă ce a făcut Iranul de fapt pentru a relua respectarea acordului. Și șeful Pentagonului propus de Biden a exprimat opinii vehemente cu privire la relația bilaterală. Generalul Lloyd Austin a declarat marți că Iranul reprezintă o amenințare pentru aliații americani din regiune și forțele staționate acolo.

“Iranul continuă să fie un element destabilizator în regiune. Dacă Iranul ar obține vreodată o capacitate nucleară serioasă, majoritatea problemelor cu care ne confruntăm în regiune ar fi mai greu de rezolvat”, a completat el.

Ieri, CNN scria că Donald Trump lasă în urmă, pe lângă o țară divizată, multe probleme în politica externă. Joe Biden va fi nevoit să restabilească încrederea în administrația americană și să modereze relațiile cu țări precum Iran și Coreea de Nord. Potrivit lor, recentul atac asupra Capitoliului SUA a servit drept un semnal de alarmă: anii sub administrația Trump au transformat țara într-un teatru al violențelor politice.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday