SUA. Procesul de tranziție între președinți, bine pregătit și elaborat, încă nu a început, iar liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, nu recunoaște victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Tranziția dintre un președinte și altul este un proces bine pregătit în SUA, Administrația pentru Servicii Generale (GSA) având chiar un buget de câteva milioane de dolari pentru asta. O echipă de tranziție din partea viitorului președinte primește acces la clădirile guvernamentale și la personalul necesar, pentru a fi pregătită după 20 ianuarie, dată la care noul președinte depune jurământul, să își asume funcția integral, cu tot cu personal numit deja pe funcții și în cunoștiință de cauză cu situația din toate domeniile federale.

Acțiunile lui Donald Trump au pus însă sub semnul întrebării acest proces laborios, Emily Murphy, șeful GSA numit de Trump, refuzând deocamdată să semneze o scrisoare care să permită demararea procesului de tranziție.

“Președintele Trump este 100% îndreptățit să examineze acuzațiile privind existența unor nereguli și să-şi evalueze opțiunile legale”, a spus McConnell în fața senatorilor americani. “Proiecțiile și comentariile presei nu au drept de veto asupra drepturilor legale ale niciunui cetățean, inclusiv al președintelui”, a adăugat el.

Presa americană consideră că Biden a câștigat atât votul popular, cât și Colegiul Electoral, cu o marjă suficient de mare încât rezultatul nu ar putea fi influențat nici chiar de existența unor fraude. Cea mai mare parte a senatorilor republicani susține acuzațiile președintelui Trump de fraudă electorală pe scară largă și nu recunosc victoria democratului Joe Biden, însă câțiva dintre ei l-au felicitat deja pe Biden pentru victorie. 

Surse: Financial Times, CNN.

Folosim cookies