Indicele anual al prețurilor de consum a crescut în Statele Unite cu +4,2% față de aprilie 2020, și cu +0,2% față de martie 2021, mult peste așteptările economiștilor. Experții cred totuși că acest avans al inflației nu va fi unul pe termen lung, ci va dura până în momentul în care lanțurile de aprovizionare vor reuși să acopere cererea mare a cumpărătorilor după relaxarea restricțiilor și după epuizarea sumelor virate de Cabinetul Biden.

Planul de stimuare economică al președintelui a prevăzut acordarea de cecuri de până la 1.400 de dolari pentru milioane de familii cu venituri medii si mici, în timp ce indemnizațiile individuale de șomaj au crescut la 400 de dolari pe săptămână. La toate acestea se adaugă și un efect de bază, inflația fiind foarte mică în aprilie 2020, ca efect al introducerii carantinei în SUA.

Creșterea inflației alimentează temerile privind revenirea Rezervelor Federale asupra deciziei de a păstra dobânzile la un nivel foarte mic, iar acest lucru are efect asupra piețelor de capital. În predeschiderea de pe Wall Street, cotațiile fututres pentru indicele Dow Jones, înregistrează o scădere considerabilă (de o mie de puncte), după ce ieri piețele americane de capital au înregistrat de asemenea fluctuații majore.

Sursă alternativă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday