Prețurile produselor alimentare a crescut cu 0,8% din mai până în iunie, în timp ce tarifele pentru energia electrică s-au majorat cu 1,5%. Mașinile second-hand, rulate, sunt mai scumpe cu 10% față de mai și cu 45% față de iunie 2020. Situația este similară și în cazul benzinei, care este cu 2,5% mai scumpă decât în mai și cu 45% mai scumpă decât aceeași perioadă a anului trecut.

Este pentru a doua lună consecutiv când crește inflația, după avansul de 5% al prețurilor pentru de consum în mai. Analiștii se așteptau la o inflație de 5% și în iunie. Aceștia explică faptul că inflația a crescut deoarece prețurile de acum sunt comparate cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, când erau în vigoare numeroase restricții, iar SUA ieșea treptat din carantină.

De asemenea, după ridicarea restricțiilor de la începutul acestei veri, consumatorilor americani le-a crescut “apetitul” pentru bunurile și serviciile până acum puternic restricționate. Washington Post notează că americanii și-au cheltuit mare parte din economii pe bilete de avion și pentru cazări, pe fondul sezonului turistic de vară. Însă această cerere nu este acoperită satisfăcător de ofertă, rezultând, în cele din urmă, o creștere a prețurilor. De asemenea, și lanțurile de aprovizionare au probleme în a răspunde tuturor comenzilor, de exemplu pentru mobilier, piese auto sau chiar biciclete.

Totuși, Rezerva Federală se așteaptă ca această creștere să fie una temporară, dat fiind avansul campaniei de vaccinare și faptul că tot mai multe persoane se vor putea întoarce fizic la muncă în curând. Fed mai transmite că nu va crește dobânda de referință, deoarece economia încă nu a reușit să compenseze circa 6,8 milioane de locuri de muncă desființate pe fondul pandemiei. 

Surse alternative: Washington Post, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday