La câteva ore de la anunțul președintelui american, ambasada SUA din Kabul a emis o alertă de securitate. “Din cauza unei amenințări specifice credibile, toți cetățenii americani din vecinătatea aeroportului din Kabul, inclusiv Poarta de Sud, noul Minister de Interne și poarta din apropierea benzinăriei Panjshir Petrol din partea de nord-vest a aeroportului, trebuie să părăsească zona imediat”.

Declarația lui Biden de sâmbătă după-amiază a venit la câteva ore după ce Pentagonul a spus că două ținte importante ISIS au fost ucise, iar alta a fost rănită în atacul american cu dronă din Afganistan, un răspuns la evenimentul terorist care a ucis joi 13 soldați americani și cel puțin alți 170 de oameni din afara aeroportului. “Acest atac nu va fi ultimul”, a declarat președintele, care a promis să “vâneze orice persoană implicată și să o facă să plătească”. 

Situația la sol continuă să fie extrem de periculoasă, iar amenințarea teroriștilor pe aeroport rămâne îngrijorătoare”, a mai precizat Biden, adăugând că a rugat comandanții să “ia orice măsură posibilă pentru a prioritiza protecția forțelor armate”. 

Pentagonul a discutat despre atacul cu dronă mai devreme în acea zi. “Pot confirma, după ce au apărut mai multe informații, că au fost ucise două ținte ISIS și că o alta este rănită. Mai știm și că nu există nicio victimă civilă“, a spus generalul Hank Taylor într-o conferință de presă. 

Totuși, un jurnalist afgan care a vizitat locul afectat a spus că o casă aproape de Jalalabad, în estul Afganistanului, a fost distrusă. Fotografiile distribuite de CNN arată un vehicul mic deteriorat grav, precum și ceea ce par a fi daune de șrapnel în imediata vecinătate. Potrivit localnicilor din zonă, cel puțin trei persoane au fost ucise și alte câteva rănite.

Fără a specifica vreun plan viitor, pot spune că vom continua să avem capacitatea de a ne apăra și de a efectua operațiuni de combatere a terorismului, după cum va fi necesar.” Un oficial american al apărării a declarat sâmbătă pentru CNN că se crede că una dintre persoanele ucise era “asociată cu potențiale atentate viitoare la aeroport”. 

Anunțul uciderii celor doi membri ISIS-K a venit la o zi după ce Biden a jurat să riposteze pentru atacul terorist de la Kabul, chiar în timp ce acesta a spus că misiunea frenetică de a transporta aerian americanii din Afganistan va continua. Biden a aprobat eliminarea planificatorului ISIS-K, potrivit unui oficial familiarizat cu problema.

Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna și vă vom face să plătiți“, a declarat președintele joi la Casa Albă. SUA, a spus Biden, “va răspunde cu forță și precizie în ritmul nostru, în locul pe care îl alegem și la momentul ales de noi. Iată ce trebuie să știți: acești teroriști ISIS nu vor câștiga“.

În momentul actual, există aproximativ 350 de americani care încă mai încearcă să părăsească Afganistanul, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Aproximativ 5.400 de americani și alți 111.900 de oameni au fost evacuați din 14 august, potrivit oficialului Casei Albe.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday