Liderul de la Casa Albă a precizat că planul de a oferi Ucrainei sisteme de rachete HIMARS și încă 1.000 de rachete Javelin a fost pus în mișcare după ce Kievul a asigurat SUA că nu va folosi noile arme pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei. Biden a impus totodată condiția ca sistemele să fie folosite în așa fel încât să evite escaladarea situației războiului, adică cel mai probabil doar în scop defensiv. 

Ucrainenii ne-au asigurat că nu vor folosi aceste sisteme pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei”, a precizat și Secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei întâlniri cu Jens Stoltenberg.

Un înalt oficial din cadrul Pentagonului a declarat, conform Reuters, că SUA vor trimite inițial patru astfel de sisteme HIMARS în Ucraina, iar acestea vor ajunge cel mai probabil peste trei săptămâni, timp în care forțele ucrainene vor fi instruite cu privire la utilizarea noilor arme.

Sistemele de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) pe care le va primi Ucraina au o rază de acțiune de până la 80 de km și sunt similare cu sistemul aflat acum în dotarea Ministerului Apărării Naționale din România. Totuși, cel din țara noastră are o rază de acțiune de până la 300 de km.

Recent, Joe Biden a declarat în cadrul unui editorial The New York Times că SUA au decis să le ofere ucrainenilor “sisteme de rachete mai avansate, care să le permită să lovească mai precis ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday