Este timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii. Este timpul ca trupele americane să vină acasă. Vom începe retragerea finală pe 1 mai anul acesta. Nu ne vom grăbi să plecăm. O vom face în mod responsabil, deliberat și sigur și o vom face în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri, care au acum mai multe forțe în Afganistan decât noi”, a declarat Joe Biden.

Unele trupe americane vor rămâne totuși pentru a proteja diplomații americani, dar oficialii nu au furnizat un număr exact. Președintele afgan Ashraf Ghani a declarat că a discutat cu Biden și că “respectă decizia SUA”.

Ulterior declarațiilor lui Biden, NATO a informat că intenționează să înceapă retragerea trupelor la 1 mai, în conformitate cu ceea ce a anunțat președintele american. 

SUA și aliații săi au invadat Afganistanul în octombrie 2001, când a fost invocat articolul 5 din Tratatul de la Washington pentru singura dată în istoria NATO, ca răspuns pentru atacurile teroriste din 11 septembrie, în urma cărora au murit aproape trei mii de persoane. Statele Unite au aproximativ 2.500 de soldați sunt în Afganistan.

Sure alternative: Reuters, NATO.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday