Președintele Biden spune în mod constant că acum ne confruntăm cu ”pandemia celor nevaccinați”, subliniind că cei care au fost imunizați rareori se mai îmbolnăvesc, iar atunci când o fac, simptomele sunt ușoare. ”Decesele actuale sunt deosebit de tragice, deoarece sunt evitabile”, a spus Biden.

”Le spun acestor guvernatori: vă rog să ajutați! Dar dacă nu veți ajuta, măcar dați-vă la o parte!”, a spus Biden, referindu-se la guvernatorii republicani care au interzis companiilor și universităților să solicite vaccinarea angajaților și studenților sau au sfidat recomandările CDC privind reintroducerea purtării măștii la interior.

Intervenția lui Biden vine după ce mai mulți guvernatori republicani au blocat eforturile Casei Albe de încurajare a vaccinării. Spre exemplu, guvernatorul republicani Ron DeSantis din Florida a semnat săptămâna trecută un ordin prin care interzice școlilor să solicite purtarea măștii de protecție, iar republicanul  Greg Abbott din Texas a semnat un ordin care interzice guvernelor locale și agențiilor de stat să impună vaccinarea angajaților. 

”Guvernatorul Abbott spune clar că trebuie să ne bazăm pe responsabilitatea personală, nu pe reglementările guvernamentale. Fiecare texan are dreptul de a alege pentru el și pentru copiii lui dacă va purta mască, își va deschide firma sau se va vaccina”, a spus o purtătoare de cuvânt a lui Abbott. 

De asemenea, mesajul lui Biden a devenit mai dur după ce un procent semnificativ de americani refuză să se vaccineze nu pentru că ”ezită sau se tem, ci pentru că au o obiecție ideologică fermă asupra vaccinurilor și în multe cazuri îmbrățișează teorii ale conspirației despre ele”, notează Washington Post.

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor zilnice de Covid a crescut, în special în comunitățile în care ratele de vaccinare rămân scăzute. Numai săptămâna trecută creșterea a fost de 52% față de săptămâna precedentă. Oficialii din domeniul sănătății avertizează că spitalele din zonele cu rate mari de infectare, ajung la capacitate maximă, în mare parte din cauza adulților tineri și de vârstă mijlocie nevaccinați. Drept urmare, unele orașe și state au luat măsuri mai agresive pentru a încuraja vaccinările, în încercarea de a echilibra situația medicală și pentru a menține economia deschisă.

Joi, președintele SUA a anunțat că le cere tuturor angajaților federali să se vaccineze, în caz contrar fiind obligați să poarte măști la locul de muncă și să facă teste periodice de coronavirus. 

Luni, autoritățile din New York au anunțat că pentru o serie de activități, inclusiv pentru a lua masa în interiorul restaurantului va fi obligatorie dovada vaccinării cu cel puțin o doză. Măsuri similare au fost luate și de alte țări, precum Franța și Italia.

Până acum au fost vaccinați cu cel puțin o doză 70% dintre americanii adulți, obiectiv pentru care Biden a făcut eforturi să fie atins până pe 4 iulie.

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday