UPDATE: Sancțiuni similare au fost anunțate și de către Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Pe lângă retragerea statutului de ”națiune privilegiată”, UE va interzice exportul de bunuri de lux pe teritoriul rus și nu va mai importa de acolo oțel și fier.

De asemenea, șefa executivului european a spus că vor fi interzise și noile investiții în sectorul energetic rus. A patra tranșă de sancțiuni va fi adoptată oficial sâmbătă, conform Reuters.

Știrea în formă inițială:

Președintele american Joe Biden a susținut o declarație de presă după o discuție cu omologul său, Volodimir Zelenski. Biden a reafirmat sprijinul americanilor față de poporul ucrainean și a spus că ”pe măsură ce Vladimir Putin își continuă atacul nemilos, SUA și aliații vor spori presiunea economică asupra Rusiei și o vor izola de scena globală”.

Principalele declarații ale lui Joe Biden: 

  • Toate națiunile G7 vor face pași pentru a retrage Rusiei statutul “națiunii cele mai favorizate”, care înseamnă că două state au agreat să facă comerț una cu alta în cele mai bune condiții, cu tarife mai mici, pentru cel mai înalt nivel permis de importuri și puține bariere în calea schimburilor.
  • Astfel, va fi mai greu pentru Rusia să facă afaceri cu SUA, iar faptul că și alte națiuni, care reprezintă jumătate din economia mondială, vor lua această decizie va fi o altă lovitură puternică pentru economia Rusiei. 
  • Altă măsură este interzicerea unor importuri din Rusia – fructe de mare, vodcă și diamante. Vom interzice Rusiei posibilitatea de a se împrumuta de la FMI și Banca Mondială. Vom confisca bunurile obținute ilicit de miliardarii ruși de familiile lor, le luăm sutele de miliarde de dolari și iahturile.
  • Nu vom mai exporta bunuri de lux spre Rusia și vom lua și alte măsuri. Toți acești pași îl vor lovi pe Putin. 
  • 200 de ruble au ajuns acum să valoreze cât un dolar. Bursa de la Moscova e închisă de două săptămâni. Rusia are economia evaluată la statutul de junk, iar corporațiile pleacă de pe teritoriul său.
  • Am cumpărat un miliard de acțiuni ucrainene. Am furnizat cu echipament, facem transporturi de asistență umanitară pentru Ucraina, pentru a ajuta poporul ucrainean. Alimente, medicamente, ajung la ei în fiecare zi. În acest efort ni se alătură 30 de alte țări. 
  • Congresul a adoptat o lege de cheltuire a 13,6 miliarde de dolari asistență umanitară pentru Ucraina. Vom fi siguri că Ucraina va avea armament pentru a se apăra împotriva Rusiei. Vom primi cu brațele deschise refugiații din Ucraina. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Nu vrem să luptăm cu Rusia în Ucraina. O confruntare între NATO și Rusia ar însemna al treilea război mondial. Nu vrem asta.

În SUA, pentru retragerea statutului națiunii cele mai favorizate, este nevoie de aprobare din partea Congresului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday