Joe Biden a declarat în fața parlamentarilor că “Violența armată în această țară este o epidemie și ne provoacă o rușine internațională”. Pachetul de măsuri include eforturi de restricționare a așa-numitelor “arme fantomă” care pot fi construite folosind piese și instrucțiuni obținute online. Majoritatea acestor arme sunt fabricate manual, nu au numere de serie, iar unele pot fi asamblate în doar 30 de minute. 

Biden a cerut Departamentului de Justiție să emită o reglementare pentru “oprirea proliferării” armelor respective, deși un înalt oficial al administrației a refuzat să explice modul în care regula ar putea funcționa în mod specific. De asemenea, planul președintelui prevede și înregistrarea dispozitivelor care transformă pistoalele în puști cu țeavă scurtă, care ajută la precizia armelor și gestionează reculul.

Administrația prezidențială a subliniat că programul se referă doar la primii pași în direcția combaterii violenței armate, iar acțiuni ulterioare – cum ar fi interzicerea armelor de asalt – necesită aprobarea Congresului. Măsurile prezentate de Biden nu îndeplinesc toate promisiunile sale de campanie și nu sunt legislative. Casa Albă spune că președintele va continua să facă presiuni pentru ca Congresul să ia măsuri în acest sens. 

Controlul armelor este o problemă care divizează societatea americană. În ultimii zeci de ani, în SUA a crescut semnificativ numărul de atacuri armate în masă, desfășurate în școli și în alte locuri publice. Al doilea amendament al Constituției Statelor Unite protejează dreptul de a purta arme.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday