Măsura vizează peste două milioane de angajați și face parte dintr-un “plan robust pentru a opri răspândirea variantei Delta și a stimula vaccinările împotriva Covid“. Nu este clar încă dacă vor fi vizați inclusiv cei care nu s-au vaccinat din motive religioase.

Biden este așteptat să țină un discurs în această seară în care să prezinte oficial planul, prin care speră că vaccinările vor reduce din presiunea asupra spitalelor. Potrivit presei americane, angajații federali și contractorii guvernamentali nu vor mai avea posibilitatea să opteze pentru testare Covid periodică în locul vaccinului. În urmă cu doar câteva săptămâni, Biden obligase angajații federali să se supună unor protocoale riguroase de testare și să poarte mască, dacă refuzau vaccinarea. 

În ultimele șapte zile, media deceselor provocate de coronavirus în Statele Unite a fost de 1.524, comparativ cu 509 în urmă cu o lună, pe fondul încetinirii campaniei de vaccinare în tot mai multe state. Casa Albă speră că noile măsuri vor inspira mai multe companii să urmeze exemplul. De altfel, în SUA, tot mai multe companii încep să le impună angajaților să se vaccineze anti-Covid. Companii precum Facebook, Google, lanțul de magazine Walmart, banca Goldman Sachs, studiourile Netflix sau compania aeriană United Airlines au făcut din imunizare o condiție obligatorie pentru revenirea la serviciu.

Conform legislației americane din domeniul muncii, angajatorul are dreptul să stabilească propriile criterii de selectare a potențialilor angajați, iar aici ar putea fi inclusă chiar și vaccinarea împotriva coronavirusului, potrivit Comisiei pentru Egalitate de Șanse în privința Angajării (EEOC). În aceste condiții, angajații au de ales între a se imuniza și a-și căuta un alt loc de muncă.

Surse alternative: Reuters, NBC News, Washington Post.

Sursă foto: Ognjen Stevanovic | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday