Polițistul a fost acuzat de omor fără intenție și lovituri cauzatoare de moarte. Procesul a fost unul scurt, de trei săptămâni, iar jurații au deliberat 48 de ore. Procurorii au arătat că polițistul Derek Chauvin l-a sufocat până la moarte pe George Floyd, în timp ce apărarea a încercat să arate că acesta a acționat în limitele procedurilor legale și că decedatul avea atât probleme cardiace, cât și probleme generate de consumul de droguri, condiții care i-au afectat capacitățile respiratorii.

Pe 5 mai, la două săptămâni după verdictul juriului, presa americană a publicat o fotografie în care unul dintre jurați, Brandon Mitchell, apărea purtând un tricou negru cu mesajul ”Luați-vă genunchiul de pe gâtul nostru”, dar și o șapcă cu inscripția BLM (Black Lives Matter). Avocații fostului ofițer de poliție au cerut reluarea procesului, argumentând că respectivul jurat nu a fost imparțial, deși acesta declarase că nu a participat la niciun marș de susținere al mișcării BLM și că a răspuns sincer la chestionarul de 14 pagini, în baza căruia a fost ales să facă parte din completul de 12 jurați. Instanța a respins cererea de rejudecare.

Afro-americanul George Floyd și-a pierdut viața în mai 2020, în timp ce era arestat de poliția din Minneapolis, statul Minnesota. După ce a fost imobilizat, a fost presat cu genunchiul pe gât de către Derek Chauvin, timp de circa opt minute. Polițistul nu a renunțat la acțiune nici când Floyd i-a repetat că nu mai poate respira. Scena a fost filmată și a produs o puternică emoție la nivel internațional, dând naștere unei puternice mișcări antirasiale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday