Cu mai puțin de două săptămâni până la ziua alegerilor, peste 50 de milioane de americani au votat anticipat, iar experții electorali prezic rate istorice pentru alegerile din noiembrie, deoarece se votează într-un ritm care ar putea duce la cea mai mare participare la vot din ultimul secol.

SUA a înregistrat cea mai mare rată de participare la alegeri în 1876 (82,6%), când republicanul Rutherford Hayes l-a învins pe democratul Samuel Tilden. În 1860, când Abraham Lincoln i-a învins pe John Breckinridge, John Bell și Stephen Douglas, au votat 81,8% dintre alegătorii eligibili. Alegerile din 1868, 1880, 1888 și 1840 au înregistrat, de asemenea, rate de peste 80% ale prezenței la vot.

Nivelul ridicat al votului anticipat l-a determinat pe Michael McDonald, profesor la Universitatea din Florida și care administrează U.S. Elections Project, să prezică o participare record de aproximativ 150 de milioane de votanți, reprezentând 65% dintre alegătorii eligibili, cea mai mare rată din 1908.

Cifra impresionantă arată un interes crescut al populației față de cei doi contracandidați, președintele republican Donald Trump și democratul Joe Biden, dar și dorința americanilor de a reduce riscul de expunere la COVID-19, care a ucis peste 221 de mii de persoane din Statele Unite.

Surse alternative: Reuters, USA Today

Sursă foto: Tiffany Tertipes/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday