SUA. Pentagonul ia în considerare trimiterea unor nave de război în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

200706-N-VW723-1114 SOUTH CHINA SEA (July 6, 2020) Aircraft from Carrier Air Wing 5 and Carrier Air Wing 17 fly in formation over the Nimitz Carrier Strike Force (CSF). The USS Nimitz (CVN 68) and USS Ronald Reagan (CVN 76) Carrier Strike Groups are conducting dual carrier operations in the Indo-Pacific as the Nimitz CSF. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Keenan Daniels/Released)

Un oficial a declarat pentru CNN că Marina SUA operează în mod regulat în Marea Neagră, dar trimiterea unor nave de război ar transmite un mesaj specific Moscovei. Acesta a adăugat că avioane de recunoaștere supraveghează deja spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre, pentru a monitoriza activitatea navală din zonă.

Oficialul a declarat că deși SUA nu consideră deocamdată creșterea forțelor rusești în zonă o acțiune ofensivă, “dacă se schimbă ceva, noi vom fi gata să răspundem”. Autoritățile americane au motive să creadă că rușii organizează antrenamente și exerciții în zona Ucrainei, iar din informațiile actuale, nu au fost date ordine militare pentru demararea unor acțiuni militare ofensive. 

Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de escaladarea recentă a agresiunilor rusești în estul Ucrainei, inclusiv de mișcările Rusiei la granița cu Ucraina. Rusia are acum cele mai multe trupe la graniță din 2014. Cinci soldați ucraineni au fost uciși doar în această săptămână. Aceste lucruri sunt semnale foarte îngrijorătoare“, a declarat Jen Psaki, secretar de presă la Casa Albă.

Pentagonul și Departamentul de Stat și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la acțiunile Rusiei din estul Ucrainei. Potrivit unui purtător de cuvânt din guvernul Germaniei, Angela Merkel i-a cerut președintelui Vladimir Putin într-o convorbire telefonică să retragă trupele de la granița cu Ucraina, pentru a calma situația.

Sursa: Reuters

Folosim cookies