Procurorii generali din Washington, Texas, Indiana, și Washington D.C. susțin că aplicațiile Google au fost proiectate în așa fel încât utilizatorii să fie presați să-și dezvăluie locația, fapt ce contravine legilor protecției consumatorilor. Spun că aplicațiile se folosesc de “trucuri murdare“ cu scopul de a influența deciziile utilizatorului în beneficiul firmelor.

“Descrierile oferite de Google pentru setările de confidențialitate sunt înșelătoare, ambigue și incomplete. Aproape că garantează că respectivii consumatori nu vor ști când le este accesată locația. În realitate, ei nu au de ales decât să permită companiei să le colecteze, să le stocheze și să le folosească locația pentru profit“, se arată în acțiunea celor patru procurori. Ei explică faptul că și atunci când este debifată accesarea locației prin aplicații, Google o obține prin alte servicii, cum ar fi scanarea rețelelor Wi-FI sau a conexiunilor Bluetooth.

Procurorii nu invocă o lege a folosirii design-ului aplicațiilor în scopuri înșelătoare, în Congres fiind înregistrate doar proiecte în acest domeniu. Astfel, ei sunt nevoiți să găsească o corelare a posibilelor infracțiuni cu legile care protejează consumatorii: “În această stare de paralizie, aceste companii au ajuns atât de puternice încât să poată bloca reglementări rezonabile. S-a încheiat epoca înșelăciunii pentru profit“, a comentat Karl Racine, procurorul general al Washington D.C.

Într-un raport publicat în 2018, Associated Press, una dintre cele mai mari agenții de presă din lume, a dezvăluit că serviciile Google stochează datele despre locație, chiar dacă proprietarul dispozitivului refuză acest lucru, atât pe Android, cât și pe iPhone. Un purtător de cuvânt al companiei a negat acuzațiile și a susținut că în toate produsele digitale au fost implementate caracteristici de confidențialitate pentru controlul colectării datelor.

Surse alternative: Washington Post, Reuters.

Sursa: Sebastian Czapnik | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday