Fostul pastor, Kirbyjon H. Caldwell, în vârstă de 67 de ani, a fost liderul Bisericii Metodiste Unite din Windsor Village, Houston, și a devenit cunoscut ca prieten și consilier al lui George W. Bush când acesta era guvernator al Texasului. În calitate de lider al unei congregații predominant afro-americane, Caldwell l-a și ajutat pe Bush să ajungă la alegătorii de culoare.

El l-a susținut și pe Barack Obama când acesta a candidat la funcția de președinte în 2008 și făcea parte dintr-un mic cerc de pastori creștini cu care acesta se ruga în mod regulat. De asemenea, a făcut parte dintr-un grup de lucru care l-a consiliat pe Obama cu privire la teme de paternitate și familie.

Procurorii au spus că schema de fraudă a lui Caldwell a început în 2013, când el și Gregory Alan Smith, un consilier de investiții din Louisiana, au început să-și folosească influența pentru a-și convinge victimele să investească în obligațiuni chineze, promițându-le că vor obține proprietatea parțială a obligațiunilor și vor primi rapid randamente exponențiale la investițiile lor. De fapt, obligațiunile erau anterioare anului 1849 și fuseseră emise înainte ca Partidul Comunist Chinez al lui Mao Zedong să ajungă la putere, nefiind recunoscute de actualul guvern chinez. Comisia pentru valori mobiliare din SUA le recunoaște doar o valoare istorică, nu și una de piață.

Mulți dintre cei care au dat bani pe acesta obligațiuni sunt oameni în vârstă, pensionari, iar cei care nu aveau bani disponibili erau încurajați să vândă alte titluri pentru a putea participa, au spus procurorii. Victimelor li s-a acordat un “acord de participare” care indica faptul că dacă vânzarea obligațiunilor nu va avea loc într-un anumit număr de zile, fondurile investite vor fi returnate.

Investitorii au fost instruiți să vireze bani în diferite conturi bancare deținute sau controlate de Caldwell. În total, în 2013 și 2014, aproximativ 3,5 milioane de dolari au fost “investiți” în aceste tranzacții de titluri fără valoare. Caldwell a primit aproximativ 900.000 de dolari și a folosit o parte din bani pentru a-și achita datorii, inclusiv împrumuturi personale, credite ipotecare și carduri de credit. Când investitorii au început să se întrebe de ce nu primiseră randamentele promise, Caldwell și Smith au oferit scuze, au apărat legitimitatea tranzacțiilor și au promis investitorilor că le vor primi.

Sursa: New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday