Pentru tumori, una dintre principalele căi de tratament o reprezintă îndepărtarea chirurgicală. Din păcate, acest tratament este adesea urmat de o revenire a bolii, cauzată de imposibilitatea obiectivă de a îndepărta chirurgical toate celulelor canceroase înainte ca acestea să se răspândească în organism. Din acest motiv, operațiile de extirpare a unor tumori sunt urmate de regulă de tratament chimio de durată, cu numeroase efecte adverse asupra organismului.

O echipă de cercetători din Statele Unite a raportat în prestigiosul jurnal Science realizarea unui nou dispozitiv care ar putea combate reapariția cancerului după operațiile de îndepărtare a unei tumori. Dispozitivul are la bază o tehnologie numită Plasmă Atmosferică Rece (Cold Atmospheric Plasma, CAP). Aceasta are un dovedit efect anti-bacterian și alte studii au indicat că poate fi utilă și contra cancerului. 

Dispozitivul prezentat folosește plasmă creată din aerul ambiental (în principal azot și oxigen) și este portabil, fiind ușor de utilizat într-o sală de operații, de exemplu. Aplicarea unui flux de plasmă creat de acest aparat în zona operată poate duce la moartea celulelor canceroase și la eliberarea de antigeni tumorali, care apoi vor aduce un răspuns imunitar împotriva cancerului la nivelul întregului corp. 

Tratamentul cu acest dispozitiv a fost testat însă doar pe celule de laborator și pe șoareci. În cazul experimentelor efectuate pe șoareci, specimenele care au primit acest tratament după eliminarea chirurgicală a unei tumori induse (cancer mamar) au avut o scădere medie de trei ori a volumului tumorii revenite. 40% din șoarecii care au primit acest tratament au supraviețuit mai mult de 60 de zile după operație, în timp ce șoarecii din grupul de control (fără tratament) nu a supraviețuit niciunul peste 42 de zile. 

În momentul de față, este nevoie de mai multe investigații legate de eficacitatea acestui tratament, precum și de eventuale efecte adverse pe termen lung. 

Cancerul este una dintre cele mai importante preocupări medicale în lumea modernă, doar la nivelul Uniunii Europene decedând anual din această cauză peste un milion de oameni, un sfert din totalul deceselor din UE. 

Sursa: Science

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday