La New York au fost ținute două momente de reculegere (la 15:46 și la 16:03  – ora României), ore la care au fost lovite cele două turnuri din complexul World Trade Center. De asemenea, a fost intonat imnul SUA și vor fi citite numele tuturor celor 2.977 de victime. La memorialul ridicat pe locul turnurilor se află președintele Joe Biden și prima doamnă Jill, precum și foștii șefi de stat Barack Obama și Bill Clinton.

La ceremonia din Washington, unde al treilea avion a intrat în clădirea Pentagonului, iau parte Lloyd Austin, ministrul Apărării, și generalul Mark Milley, șeful Statului Major. George W. Bush, președinte în timpul atentatelor, se află la Shanksville, localitate în care s-a prăbușit al patrulea avion.

Pe 11 septembrie, în urmă cu 20 de ani, patru grupuri de islamiști al-Qaeda au capturat patru avioane civile, pe care le-au folosit ca să lovească clădiri reprezentative pentru SUA. Două avioane au fost direcționate în cele două turnuri gemene ale complexului World Trade Center din New York, iar un al treilea a fost direcționat în clădirea Pentagonului, din Washington. A patra aeronavă, care viza clădirea Capitoliului din Washington, s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu islamiștii în timpul zborului.

Cele patru atentate au fost planificate din Afganistan de către rețeaua al-Qaeda, condusă de Osama Bin Laden. În urma atacurilor, președintele american de la acea vreme, George W. Bush, a semnat ordinul de invadare a Afganistanului, pentru eliminarea al-Qaeda și lichidarea liderului său. 

Bin Laden a fost prins și omorât zece ani mai târziu, în timpul primului mandat al lui Barack Obama, însă staționarea trupelor americane și NATO a continuat până în această toamnă. După retragerea soldaților americani și NATO, ultimul oraș liber din Afganistan, capitala Kabul, a fost reocupat de talibani pe 15 august.

Surse alternative: CNN, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday