The New York Times citează o statistică a CDC din 9 aprilie, care arăta atunci că cinci milioane de americani (aproape 8% dintre cei care au primit prima doză de ser Pfizer sau Moderna) au lipsit de la programarea pentru administrarea rapelului. Publicația a explicat că sunt diferite motive pentru creșterea numărului de cetățeni americani care refuză rapelul. Unii spun că nu vor să riște vreun potențial efect secundar după rapel, în timp ce alții consideră că o singură doză de vaccin ar fi suficientă pentru a fi protejați de virus. O a treia cauză de anulare a rapelului au fost problemele de aprovizionare cu vaccinuri, în aceste situații programarea rapelului fiind amânată de autorități.

Fenomenul refuzului rapelului este nou, dar nu neanticipat. La vaccinarea cu Moderna sau Pfizer pot apărea simptome ușoare, ca de răceală, firești în condițiile în care organismul face anticorpi. Specialiștii avertizează că deși prima doză de vaccin oferă un grad de imunitate, cei care nu fac a doua doză ar putea fi mai predispuși la o formă severă a bolii, în cazul aparițiilor unor noi tulpini. 

Până în prezent, 93 de milioane de americani, (aproape 30% din populația Statelor Unite) au primit și a doua doză de vaccin, în timp ce alte 45 de milioane au primit doar prima doză și așteaptă termenul celei de-a doua. 

În SUA au fost vaccinați cu prioritate lucrătorii din linia întâi, precum angajații din sănătate și din azilurile de bătrâni, apoi persoanele de peste 75 ani, iar în final vaccinurile au devenit disponibile pentru toată populația.

Sursă: The NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday