Comentatorii americani observă că în acest moment capitala Statelor Unite este practic pregătită pentru un asediu, de teama unei noi tentative de insurecție, după evenimentele din 6 ianuarie. Șeful Pentagonului, Ryan McCarthy, a declarat pentru Associated Press că deși nu a văzut nicio dovadă că s-ar organiza așa ceva, ia în calcul o amenințare potențială, care ar putea veni inclusiv din rândurile celor însărcinați să protejeze orașul în următoarele zile.

În acest sens, FBI verifică persoană cu persoană inclusiv pe cei 25 de mii de soldați ai Gărzii Naționale. Potrivit lui McCarthy, la mitingul de la Capitoliu au participat și membri activi în diferite secțiuni ai Armatei, investigatorii descoperind ulterior, pe camerele de supraveghere, o coordonare tactică complexă și folosirea unor semnale pe care militarii le folosesc în timpul operațiunilor. Deși au fost arestați câțiva dintre ei, nu este clar deocamdată exact câți militari activi au participat la mitingul din 6 ianuarie și, mai ales, câți dintre ei au intrat efectiv în clădirea Congresului.

În ultima săptămână, zeci de susținători (civili sau militari în retragere) ai lui Donald Trump care au participat la asaltul asupra Capitoliului au fost arestați. 

The Washington Post observă faptul că, deși verificările de amploare făcute de FBI nu reprezintă în esență ceva nou, de această dată Biroul nu mai caută eventuali insurgenți locali radicalizați de Al-Qaida sau de Statul Islamic, ci militanți de extremă dreapta.

Într-un interviu pentru Sky News, James Comey, fost șef al FBI, concediat de Trump în 2017, l-a comparat pe acesta cu un șef mafiot și a spus că este îngrijorat de ceea pot face “oameni înarmați și tulburați” în ziua inaugurării noului președinte.

Surse alternative: Washington Post, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday