Criticii senatoarei Kamala Harris se tem că dacă aceasta va ajunge vicepreședinte al SUA, presiunea politică asupra companiilor din Silicon Valley se va reduce, din cauza relațiilor strânse pe care Harris le are cu lumea tehnologiei.

The New York Times analizează activitatea politică a Kamalei Harris în California și observă faptul că cei care critică puterea giganților IT au motive să se teamă că o Administrație Biden-Harris ar putea însemna o revenire la relația confortabilă pe care companiile respective au avut-o cu Casa Albă, în timpul președinției lui Barack Obama. Deși vicepreședinții SUA stabilesc rareori linia politică, este de așteptat ca doamna Harris să aibă un cuvânt de spus atunci când Biden ar face numirile de la Justiție, având în vedere experiența sa de fost procuror general în California, dar și faptul că Joe Biden este mai interesat de alte probleme.

După experiența anului electoral 2016, când manipulările de pe rețelele sociale au schimbat, cel mai probabil, rezultatul alegerilor prezidențiale, timp de aproape patru ani, atât democrații cât și republicanii au atacat industria tehnologiei cu acuzații de încălcări a legislației antitrust și critici cu privire la modul în care platformele online gestionează confidențialitatea datelor și permit dezinformarea. Joe Biden însuși se numără printre cei mai mari critici ai giganților din industria tehnologiei. Într-un interviu din decembrie acordat The New York Times, el a acuzat Facebook ca fiind „total iresponsabil” în privința modului în care gestionează dezinformarea și a declarat că ar trebui revocată protecția răspunderii pe care o au companiile de social media pentru ceea ce postează utilizatorii lor.

Spre deosebire de Biden, în campaniile electorale precedente (pentru funcția de Procuror General al Californiei și pentru Senat) Harris a primit sprijin important de la elita tehnologică din Silicon Valley. A beneficiat de donații importante de la reprezentanți ai Facebook, Apple și LinkedIn, iar în 2013 Laurene Powell Jobs, soția lui Steve Jobs, a găzduit în curtea casei sale o strângere de fonduri pentru Harris. 

Dar, cel mai important, criticii săi o acuză pe Kamala Harris că, din poziția de procuror general, a urmărit foarte rar plângerile împotriva marilor companii tehnologice. Jamie Court, președintele Agenției pentru Protecția Consumatorului din California spune că Harris a refuzat în 2011 să susțină legislația care urma să oblige companiile să înceteze monitorizarea activității online a utilizatorilor, iar doi ani mai târziu Harris a propus o lege mai puțin strictă, care solicită companiilor din IT doar să posteze mai clar în politicile de confidențialitate dacă respectă cererile de urmărire a utilizatorilor și ce informații legate de datele personale colectează.

Analiza integrală NYTimes

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday