Sondajul Ipsos realizat în intervalul 13-17 noiembrie arată faptul că nerecunoașterea de către Trump a victoriei lui Joe Biden atât la votul popular, cât și în Colegiul Electoral, a afectat încrederea cetățenilor în democrația americană, în special în rândul republicanilor, notează Reuters.

În total, 73% dintre persoanele chestionate au fost de acord că Biden a câștigat alegerile, în timp ce 5% consideră că Trump a câștigat. Însă atunci când au fost întrebați în mod specific dacă Biden a „câștigat pe bună dreptate”, republicanii au răspuns că există suspiciuni cu privire la modul în care a fost obținută victoria lui Biden.

Peste jumătate dintre republicani cred că președintele Donald Trump a “câștigat pe bună dreptate” alegerile din SUA, în timp ce doar 29% au spus același lucru despre Biden.

  • 68% dintre republicani au spus că sunt îngrijorați de faptul că alegerile au fost “trucate”, în timp ce doar 16% dintre democrați și o treime dintre independenți au exprimat o astfel de îngrijorare;
  • a crescut cu 12% față de acum patru ani, până la 28%, ponderea celor care spun că alegerile sunt “rezultatul votului ilegal sau al trucării alegerilor”.

Sondajul arată totodată că mai mulți americani par a fi mai suspicioși cu privire la procesul alegerilor din SUA decât erau acum patru ani. 55% dintre adulții din Statele Unite au declarat că alegerile prezidențiale din 3 noiembrie au fost “legitime și exacte”, ceea ce reprezintă o scădere cu 7% față de un sondaj similar care a avut loc la scurt timp după alegerile din 2016. 

Chiar înainte de a câștiga alegerile din 2016, Trump a formulat o serie de plângeri cu privire la procesul electoral, susținând, fără dovezi, că este nedreptățit.

După alegerile din acest an, după ce televiziunile americane au anunțat că Biden a adunat suficiente voturi electorale pentru a câștiga Casa Albă, Trump a intensificat aceste critici, susținând că este victima votului ilegal pe scară largă.

Trump nu a reușit să ofere nicio dovadă pentru acuzațiile sale și nici nu a putut să le susțină în instanță. Republicanii au anunțat săptămâna aceasta că renunță la procesele electorale federale în Michigan, Georgia, Pennsylvania și Wisconsin.

Sondajul mai arată că republicanii au fost mult mai suspicioși cu privire la pierderea alegerilor de către Trump în acest an decât au fost democrații când Hillary Clinton a pierdut acum patru ani.

În 2016, 52% dintre democrați au declarat că înfrângerea suferită de Hillary Clinton în fața lui Trump a fost “legitimă și exactă”, chiar și atunci când au apărut rapoarte despre încercările rusești de a influența rezultatul. Anul acesta, doar 26% dintre republicani au considerat că înfrângerea lui Trump este la fel de legitimă.

Sondajul Reuters / Ipsos a fost realizat online, în limba engleză, în toate Statele Unite. A adunat răspunsuri de la 1.346 respondenți, inclusiv 598 democrați și 496 republicani, și are o marjă de eroare de 5%.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday