Conform judecătorului districtului San Diego, Roger Benitez, interdicția asupra armelor încălca Al Doilea Amendament din Constituția SUA, care enunță dreptul de port armă, și priva locuitorii Californiei de la deținerea unor arme permise în alte state. 

Precum briceagul elvețian, mitraliera AR-15 este combinația perfectă între o armă pentru securitatea propriului cămin și un echipament pentru apărarea patriei ”, a susținut judecătorul.  

Datele FBI din 2019 arată că acea armă a fost cea mai frecvent folosită în cazurile de omor și a făcut 6.368 de victime în acel an. Mitraliera de tip AR-15 a fost arma utilizată în cele mai multe atacuri în masă (mass shooting) din istoria modernă – într-un cinema din Colorado, o sinagogă din Pittsburgh, un festival de muzică din Las Vegas, un liceu din Florida și o școală generală din Connecticut. 

Oficialii din California intenționează să atace decizia judecătorului Benitez, chiar Guvernatorul statului, Gavin Newsom, declarând că AR-15 este o “armă de război”, iar comparația cu briceagul elvețian “subminează complet credibilitatea acestei decizii și este o lovitură pentru familiile care i-au pierdut pe cei dragi din cauza acestei arme.”

Hotărârea este suspendată timp de 30 de zile, timp în care procurorul general poate interveni pentru a împiedica aprobarea noii legislații ce ar decurge din aceasta. De asemenea, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că „instanțele au susținut în repetate rânduri că interzicerea armelor de asalt nu încalcă al doilea amendament, care este limitativ, iar președintele continuă să susțină legile care au ca scop reducerea violenței armate, inclusiv o interdicție a armelor de asalt și a muniției de mare capacitate”. 

Totuși, există și susținători ai deciziei judecătorului din California, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Armelor spunând că “aceste tipuri de legi restrictive asupra armelor nu asigură nimănui mai multă siguranță și încalcă drepturile americanilor care respectă legea.”

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday