Sancțiunile sunt un răspuns la ceea ce oficialii americani consideră că a fost o încercare a Rusiei de asasinare a lui Navalnîi, o acuzație pe care Rusia o neagă. În baza acestora, șapte persoane din cercurile apropiate ale președintelui rus Vladimir Putin nu vor mai putea deține active financiare pe teritoriul american. De asemenea, alte 14 entități ruse vor fi adăugate pe lista celor ale căror acțiuni sunt contrare securității naționale și intereselor politicii externe americane.

De asemenea, Administrația Biden a mai decis să interzică exportul de materiale chimice din care ar putea fi produse arme biologice. Totodată, în acord cu sancțiunile impuse de UE și Marea Britanie, Departamentul american de Stat a mai dispus și extinderea sancțiunilor privind deținerea de astfel de arme, impusă prima dată după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, potrivit oficialilor citați de CNN în anonimat.

Sancțiunile, mai mult de ordin simbolic, reprezintă prima acțiune a noii administrații americane împotriva Rusiei și sunt un semn că Biden nu este un continuator al politicii lui Trump, în relație cu Rusia, notează Washington Post. Predecesorul lui Biden, fostul președinte Donald Trump, a refuzat să impună sancțiunii împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Navalnîi.

”Statele Unite nu urmăresc nici să reseteze relațiile cu Rusia, nici să escaladeze situația din prezent. Credem că SUA și partenerii trebuie să aibă un răspuns clar și să sancționeze Rusia atunci când acțiunile sale depășesc limite respectate de alte națiuni responsabile”, a declarat un alt oficial citat de Reuters.

În prezent, opozantul Aleksei Navalnîi se află în închisoare, în urma unei condamnări de doi ani și opt luni primite pentru încălcarea regimului de eliberare condiționată, pentru că a fost transportat în Germania, unde s-a recuperat în urma otrăvirii cu agentul chimic Noviciok. Liderii europeni au solicitat, în repetate rânduri, eliberarea sa.

Surse alternative: Washington Post, CNN, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday