”Președintele Biden a semnat un ordin executiv care conferă autorităților împuternicite atribuții suplimentare pentru a demonstra hotărârea Administrației de a răspunde și descuraja activitățile nocive ale Rusiei”, precizează Casa Albă într-un comunicat.

În anunțul privind sancțiunile, Administrația Biden a învinuit oficial Serviciul rus de Informații Externe (SVR) de atacul cibernetic asupra sistemului SolarWinds al Oracle, care a afectat peste 16 mii de sisteme informatice din lume, inclusiv ale guvernului federal american și a unor importante companii private.

Relațiile dintre SUA și Rusia au scăzut la cel mai mic nivel de după războiul rece, după ce luna trecută Biden l-a catalogat pe președintele rus Vladimir Putin un ”criminal”. 

Principalele sancțiuni:

  • Expulzarea a zece membri din misiunea diplomatică rusă din Washington D.C., între care sunt și membri ai serviciilor ruse de informații. Agențiile americane pentru siguranță cibernetică vor emite un ghid despre practicile SVR și cum pot fi ele dejucate;
  • Trezoreria a sancționat 32 de entități și persoane care desfășurau activități în numele Rusiei pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA din 2020, dar și în alte privințe. Această acțiune urmărește să perturbe eforturile coordonate ale oficialilor ruși, ale împuterniciților și ale agențiilor de informații;
  • Sancțiuni asupra tuturor datoriilor emise de Rusia după 14 iunie, interzicând instituțiilor financiare din SUA să cumpere obligațiuni de stat direct de la Banca Centrală Rusă;
  • În parteneriat cu UE, Marea Britanie, Australia și Canada, Trezoreria a sancționat opt entități ruse asociate cu ocupația Crimeei;
  • Prin canale diplomatice, militare și ale serviciilor, tratăm informația că Rusia a încurajat atacurile talibanilor asupra forțelor americane din Afganistan.

”Am fost clari că vrem o relație previzibilă cu Rusia, dar asta nu ne împiedică să impunem sancțiuni pentru acțiunile guvernului rus prin care se încearcă să ni se facă rău. Ne vom apăra interesele naționale”, a reiterat Casa Albă. Aliații europeni și NATO sunt așteptați să transmită mesaje de susținere pentru Administrația Biden. În vreme ce Washingtonul încearcă să lanseze un mesaj puternic, analiștii internaționali consideră că este puțin probabil ca și aceste sancțiuni să descurajeze Rusia, ținând cont că a mai ignorat și altele, în trecut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că Rusia consideră măsurile ”ilegale” și vor răspunde în aceeași măsură. A mai transmis că impunerea de sancțiuni nu ar fi de ajutor, înainte de o întâlnire între președinții Biden și Putin. Atacul asupra sistemelor SolarWinds fost catalogat de Brad Smith, președintele Microsoft, drept ”cel mai mare și mai sofisticat atac pe care l-a văzut vreodată lumea”.

Surse alternative: comunicatul Casei Albe, The Washington Post, CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday