Problema abuzurilor sexuale a fost des întâlnită pe platformele de social media. În ceea ce privește TikTok, însă, situația este mai dificilă întrucât majoritatea utilizatorilor sunt tineri, ceea ce îi face mai vulnerabili. În acest context, Departamentul de Securitate Internă al SUA a început o investigație care vizează modul în care Tik Tok gestionează situația abuzurilor sexuale asupra copiiilor ce folosesc aplicația. De asemenea, Departamentul de Justiție analizează modul în care funcția de confidențialitate specifică aplicației este exploatată și ocolită de autorii abuzurilor sexuale.
Șeful Unității de Investigare a Exploatării Copiilor din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă din SUA, Erin Burke, a declarat că TikTok este “un mediu propice pentru comportamentul abuziv”. Între 2019 și 2021, numărul investigațiilor conduse de instituția americană în spectrul exploatării minorilor pe TikTok a crescut de șapte ori.
Investigațiile au în vedere modul în care Tik Tok face față conținutului generat de peste un miliard de utilizatori. Compania, deținută de ByteDance din China, are peste 10.000 de moderatori umani de conținut în întreaga lume și s-a văzut nevoită să suplimenteze rapid personalul cu activitate în acest domeniu. O analiză a Insider Intelligence arată că veniturile companiei din publicitate au depășit 11,6 miliarde de dolari doar în acest an – o valoare de trei ori mai mare în comparație cu anul trecut – 3,9 miliarde de dolari.
O tendință pe care Financial Times a verificat-o, alături de forțele de ordine și de organizațiile pentru siguranța minorilor, a fost conținutul distribuit și produs prin intermediul unor conturi private, prin intermediul funcției “Only Me”, care permite ca videoclipurile postate să fie vizibile doar pentru administratorul contului respectiv. Parola acestor conturi este apoi distribuită către alte persoane, pentru a putea viziona astfel de videoclipuri abuzive fără a le distribui în mod public.
Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta, a spus că popularitatea TikTok în rândul tinerilor este principalul motiv pentru încetinirea interesului utilizatorilor pentru platformele sale de socializare, precum Facebook și Instagram. Cu toate acestea, scrie Financial Times, Meta are o experiență mai vastă în combaterea conținutului neadecvat, cu aproximativ 15.000 de moderatori umani la nivel global și folosește alte sisteme automate, concepute în special pentru a semnala postările dăunătoare.
“TikTok are toleranță zero în ceea ce privește materialele de abuz sexual asupra copiilor.Când descoperim vreo încercare de a posta, obține sau distribui astfel de materiale abuzive, eliminăm conținut, blocăm conturi și dispozitive, anunțăm imediat NCMEC și colaborăm cu forțele de ordine, dacă este necesar”, susține un reprezentant al TikTok. De asemenea, platforma mai susține că a eliminat 96% din conținutul care încălca politicile sale de siguranță a minorilor înainte ca cineva să le vadă. Cele mai multe videoclipuri eliminate sunt cele cu minori care consumă alcool și tutun.
Cu toate acestea, Erin Burke consideră că, în perioada în care companiile internaționale precum TikTok colaborau cu forțele de ordine din SUA, acestea erau mai puțin motivate să să elimine un astfel de conținut.
Rețelele de socializare folosesc o tehnologie dezvoltată specific pe o bază de date de imagini colectate de Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați (NCMEC), o organizație centralizată în care companiile sunt obligate legal să raporteze materialele abuzive ce vizează minori. TikTok a raportat aproape 155.000 de astfel de materiale anul trecut, în timp ce Instagram, cu peste un miliard de utilizatori, a avut aproape 3,4 milioane de raportări. Cu toate acestea, TikTok nu a primit anul trecut nicio solicitare de eliminare a unor astfel de conținuturi din partea NCMEC, spre deosebire de rivalii Facebook, Instagram și YouTube.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.