Într-o transmisie live, Andrew Cuomo a declarat că acuzațiile sunt “motivate politic”, dar că își asumă “întreaga responsabilitate” pentru acțiunile sale, adăugând că “a fost prea familiar cu oamenii”. El a recunoscut că îmbrățișează și sărută “dezinvolt” oamenii, atât bărbați, cât și femei. “Asta nu înseamnă că nu sunt 11 femei pe care le-am jignit cu adevărat. Există. Și pentru asta, îmi cer profund, profund scuze. M-am gândit că o îmbrățișare și punerea brațului în jurul unei angajate în timp ce făceam o fotografie a fost un gest prietenos. Am sărutat o femeie pe obraz la o nuntă și am crezut că sunt drăguț. Am vrut să fiu îndrăgit. Dar femeilor li s-a părut jignitor (…) Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acțiunile mele”.

Cuomo va fi înlocuit de adjuncta sa, Kathy Hochul, care va deveni prima femeie guvernator a statului. Cuomo va părăsi își va preda mandatul peste 14 zile.

Decizia guvernatorului Cuomo de a demisiona vine după ce anchetatorii independenți ai biroului procurorului general al statului au constatat că a hărțuit sexual mai multe angajate. “Constatăm că guvernatorul a hărțuit sexual un număr de actuali și foști angajați ai statului New York, printre altele, angajându-se în atingeri nedorite și neconsensuale, a avut comentarii jignitoare de natură sugestivă și sexuală care au creat un mediu de lucru ostil pentru femei”, au scris anchetatorii în raportul de 165 de pagini, publicat pe 3 august.

Demisia lui Cuomo marchează o cădere abruptă din grație a guvernatorul aflat la al treilea mandat, fiind considerat anterior scandalului un posibil candidat la președinție. Când New York a devenit epicentrul focarului Covid al SUA în primăvara anului 2020, Cuomo a devenit o stea în ascensiune a democraților, susținând declarații de presă zilnic, potrivit presei americane.

Începând din februarie 2021, Cuomo a început să se confrunte cu crize în cascadă, potrivit presei de peste ocean. Acuzațiile de hărțuire sexuală din partea a nouă femei, inclusiv angajați actuali și foști membri ai personalului, au dus la cereri repetate pentru demisia sa, din partea mai multor parlamentari democrați. După ancheta biroului procurorului general din New York, și președintele Joe Biden i-a cerut democratului demisia.

Surse alternative: Business Insider, CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday