SUA. Garda Națională a intervenit tardiv în insurecția de la Capitoliu, pentru că autoritățile din Washington nu i-a cerut să pregătească o structură de urgență. Restricționarea puterii de decizie a comandantului Gărzii statului, de către Pentagon, a întârziat răspunsul.

Informațiile obținute de The Washington Post arată cât de puternic l-a restricționat Pentagonul pe generalul Walker (care conducea intervențiile Gărzii Naționale) înainte de evenimentele de la Capitoliu. Armata, care nu are între atribuții intervențiile urgente, a ajuns în câteva ore la fața locului în principal pentru că poliția Capitolului și guvernul nu ceruseră Gărzii Naționale să pregătească forțe de urgență. Șeful poliției Capitoliului nu l-a sunat nici pe generalul William J. Walker decât în momentul în care era clar că revolta este iminentă.

Restricțiile pe care Pentagonul le-a impus lui Walker au contribuit și ele la întârziere. Acesta trebuia să aștepte aprobarea secretarilor responsabili cu Apărarea înainte de a trimite trupe, chiar dacă aproximativ 40 de membri ai Gărzii Naționale erau în așteptare ca forță de reacție rapidă. 

Walker a spus că dacă nu ar fi fost restricționat de proceduri ar fi putut să trimită mai repede membrii gărzii în intervenție. Acesta spune că șeful Poliției Capitoliului l-ar fi întrebat într-o conversație telefonică purtată în avans dacă va putea trimite trupe în cazul în care este necesar. Walker a replicat că are nevoie de o cerere redactată formal care a ajuns la el abia în acea zi, în jurul orei 13, iar apoi a mai durat o oră și 15 minute aprobarea de intervenție de la Pentagon, în timp ce membrii Congresului s-au baricadat în birourile lor. 

Oficialii Pentagonului spun că erau îngrijorați de faptul că trimiterea trupelor Gărzii Naționale ar putea da impresia că armata îi ajută pe susținătorii lui Trump pentru o lovitură de stat. În zilele anterioare protestului, toți foștii șefi ai Pentagonul au semnat o scrisoare prin care avertizau că armata nu ar trebui nicicum implicată în tranziția pașnică a puterii. 

Sursă: The Washington Post

Folosim cookies