Informațiile obținute de The Washington Post arată cât de puternic l-a restricționat Pentagonul pe generalul Walker (care conducea intervențiile Gărzii Naționale) înainte de evenimentele de la Capitoliu. Armata, care nu are între atribuții intervențiile urgente, a ajuns în câteva ore la fața locului în principal pentru că poliția Capitolului și guvernul nu ceruseră Gărzii Naționale să pregătească forțe de urgență. Șeful poliției Capitoliului nu l-a sunat nici pe generalul William J. Walker decât în momentul în care era clar că revolta este iminentă.

Restricțiile pe care Pentagonul le-a impus lui Walker au contribuit și ele la întârziere. Acesta trebuia să aștepte aprobarea secretarilor responsabili cu Apărarea înainte de a trimite trupe, chiar dacă aproximativ 40 de membri ai Gărzii Naționale erau în așteptare ca forță de reacție rapidă. 

Walker a spus că dacă nu ar fi fost restricționat de proceduri ar fi putut să trimită mai repede membrii gărzii în intervenție. Acesta spune că șeful Poliției Capitoliului l-ar fi întrebat într-o conversație telefonică purtată în avans dacă va putea trimite trupe în cazul în care este necesar. Walker a replicat că are nevoie de o cerere redactată formal care a ajuns la el abia în acea zi, în jurul orei 13, iar apoi a mai durat o oră și 15 minute aprobarea de intervenție de la Pentagon, în timp ce membrii Congresului s-au baricadat în birourile lor. 

Oficialii Pentagonului spun că erau îngrijorați de faptul că trimiterea trupelor Gărzii Naționale ar putea da impresia că armata îi ajută pe susținătorii lui Trump pentru o lovitură de stat. În zilele anterioare protestului, toți foștii șefi ai Pentagonul au semnat o scrisoare prin care avertizau că armata nu ar trebui nicicum implicată în tranziția pașnică a puterii. 

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday