În vârstă de 37 de ani, Nicolas Chaillan a fost timp de trei ani comandant al diviziei Software ale Forțelor Aeriene ale SUA și s-a concentrat pe securitatea cibernetică a Pentagonului în ultima perioadă. Demisionat acum o lună, el a făcut primele declarații pentru Financial Times, dar își exprimă disponibilitatea de a depune mărturie și în fața Congress-ului SUA.
Chaillan spune că SUA a pierdut deja lupta cu China în domeniul inteligenței artificiale (AI), iar demisia sa a fost o formă de protest prin care încearcă să atragă atenția asupra ritmului lent de transformare tehnologică a Armatei SUA. “În 15-20 de ani nu vom mai avea nicio șansă de luptă împotriva Chinei. În acest moment, deja competiția esete încheiată, în opinia mea. În unele departamente guvermentale, apărarea cibernetică a SUA este la nivel de grădiniță”, a declarat Chaillan.
Ofițerul a explicat faptul că Beijingul se îndreaptă spre dominația globală datorită progreselor sale în materie de inteligență artificială, machine learning și capacități cibernetice. El spune că aceste tehnologii emergente sunt mult mai importante pentru viitorul Americii decât avioanele de luptă extrem de scumpe, așa cum ar fi F-35, atâta vreme cât “China va controla totul, de la narațiunile din mass-media și până la geopolitică.”
Nicolas Chaillan mai arată că, spre exemplu Google este reticent în a colabora cu Pentagonul în materie de AI, iar amplele dezbateri privind ce este etic și ce nu în dezvoltarea inteligenței artificiale încetinesc progresul tehnologic al SUA. În schimb, companiile chineze sunt obligate să colaboreze cu Beijingul și fac investiții masive în AI, fără a ține cont de etică.
La începutul acestui an, o comisie parlamentară a avertizat că, în următorul deceniu, China ar putea depăși SUA ca superputere AI. Michael Groen, directorul Centrului Comun de Inteligență Artificială al Pentagonului, a declarat săptămâna trecută la o conferință că este nevoie de “o schimbare de mentalitate” în cadrul armatei.
Demisia lui Chaillan, la ]nceputul lunii septembrie, nu este singura de acest fel din armata SUA. Robert Spalding, un fost general de brigadă al Forțelor Aeriene, fost atașat militar la Beijing, a declarat că Chaillan s-a plâns “pe bună dreptate”, adăugând că și retragerea sa a avut legătură cu “sistemele arhaice” de pe bombardierele invizibile B-2.
Sursa: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.