Unul din evenimente a avut loc în apropierea Peluzei Ovale din partea de sud a Casei Albe, unde un oficial al Consiliului de Securitate Națională a fost afectat brusc de simptome misterioase. Într-un episod separat din 2019, un oficial de la Casa Albă a raportat un atac similar în timp ce își plimba câinele într-o suburbie din Virginia, chiar lângă Washington.

CNN relatează că Pentagonul și alte agenții care analizează evenimentele sunt îngrijorate că un asemenea atac ar putea avea loc atât de aproape de Casa Albă, iar Serviciile Armatei au informat la începutul lunii Senatul și comisia dedicată din Camera Reprezentanților despre incidente.

Purtătorul de cuvânt al administrației Biden a declarat: “Casa Albă colaborează îndeaproape cu departamente și agenții pentru a aborda incidentele de sănătate inexplicabile și pentru a asigura siguranța și securitatea americanilor care servesc în întreaga lume. Având în vedere că evaluăm încă incidente raportate și că trebuie să protejăm confidențialitatea persoanelor care raportează incidente, nu putem furniza sau confirma detalii specifice în acest moment”.

Simptomele sunt similare cu cele raportate de personalul CIA și al Departamentului de Stat de peste hotare, iar oficialii au început rapid să investigheze incidentul ca un posibil atac care provoacă “sindromul Havana”, simptome inexplicabile experimentate de personalul american din SUA la sfârșitul lui 2016, care Includ dureri de urechi, vertij, dureri de cap puternice și greață, uneori însoțite de un “zgomot direcțional pătrunzător”. Diplomații canadieni care deservesc misiuni în Havana au raportat, de asemenea, simptome similare.

Medicii Departamentului american de Stat au afirmat că scanările cerebrale ale celor 21 de persoane afectate au arătat modificări structurale ale creierului care nu au fost identificate sau legate de vreo tulburare cunoscută.

Oficialii serviciilor de informații și apărare au ezitat să vorbească public despre incidentele ciudate, iar unii care au fost afectați s-au plâns public că CIA nu a luat problema în serios, cel puțin inițial. Atacurile au dus în cele din urmă la o retragerea personalului din avanpostul din Havana sub administrația Trump. Personalul american din Rusia și China a raportat incidente similare, inexplicabile. Deși nu există un consens în ceea ce privește cauzele simptomelor, un studiu sponsorizat de Departamentul de Stat a constatat că acestea sunt probabil rezultatul atacurilor de energie cu microunde.

Oficialii se confruntă cu dificultăți în a stabili cu exactitate dacă este vorba sau nu de atacuri și nu au exclus complet posibilitatea ca simptomele să fie cauzate de un fenomen natural, mai degrabă decât de o armă. De exemplu, un grup de pușcași marini dintr-o bază îndepărtată din Siria au dezvoltat simptome asemănătoare gripei la scurt timp după ce un elicopter rus a zburat deasupra bazei. Dar alte persoane din bază nu au avut simptome, iar un medic al apărării a stabilit că simptomele începuseră înainte de patrula Rusiei. 

Un raport din luna martie a Academiei Naționale de Științe a constatat că “energia direcționată, pulsată cu radiofrecvență” a fost cea mai probabilă cauză a straniului set de simptome. În timp ce raportul a fost scris cu atenție pentru a nu exagera concluziile sale, a oferit unele dintre cele mai clare dovezi publice că incidentele ar putea fi atacuri, atribuind simptomele energiei “pulsate” sau “direcționate”.

Surse alternative: CNN, CNBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday