Până în prezent, baza de date a Forumului global de internet pentru combaterea terorismului (GIFCT) și-a concentrat activitatea asupra videoclipurilor și a imaginilor de la grupuri teroriste aflate pe o listă a ONU și, în consecință, a constat în mare parte conținut de la organizații extremiste islamiste precum Statul Islamic, Al Qaeda și talibanii.

În următoarele câteva luni, grupul va adăuga manifestele rasiste, adesea distribuite de susținătorii supremației albe. Va folosi liste din grupul de schimb de informații Five Eyes (o alianță a serviciilor secrete occidentale), adăugând adrese URL și PDF-uri de la mai multe grupuri, inclusiv Proud Boys, Three Percenters și de la grupări neo-naziste. 

Firmele de tehnologie, inclusiv Twitter și YouTube, distribuie reprezentări numerice unice ale conținuturilor originale care au fost eliminate din serviciile lor, astfel încât alte platforme să le poată identifica, revizui sau șterge.

Platformele tehnologice sunt de mult timp criticate pentru că nu reușesc să controleze conținutul extremist violent, deși se confruntă și cu acuzațiile cu privire la cenzură. Paisprezece companii pot accesa baza de date GIFCT, inclusiv Reddit, Snapchat, Instagram, Verizon, LinkedIn și serviciul de partajare a fișierelor Dropbox. Recent, a fost adăugată și platforma de închirieri Airbnb. 

GIFCT, care este acum o organizație independentă, a fost creată în 2017 la cererea guvernelor americane și europene, după atentatele de la Paris și Bruxelles. Baza de date conține în mare parte amprente digitale ale videoclipurilor și imaginilor legate de grupurile de pe lista de sancțiuni a Consiliului de Securitate al ONU precum și de la câteva atacuri teroriste transmise în direct, cum ar fi cel asupra moscheei din Christchurch, Noua Zeelandă, din 2019.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday