Un raport oficial nepublicat de către guvernul federal nota un număr de peste 9.000 de persoane decedate din cauza COVID-19 în centrele de îngrijire pentru vârstnici. Membrii echipei guvernatorului Andrew Cuomo au rescris raportul, pentru a crea impresia că impactul virusului a fost mai scăzut. În realitate, numărul deceselor era cu 50% mai mare, potrivit datelor transmise de Departamentul Statal pentru Sănătate care au fost obținute de New York Times. În raportul oficial nu au fost incluse și persoanele îngrijite în centrele de bătrâni, dar care decedau în spitale.

Consilierii guvernamentali au fost cei care au constat manipularea, făcută în paralel cu demersul lui Cuomo de a scrie o carte despre ”realizările” pe care administrația sa le-a obținut, gestionând pandemia de coronavirus. În urma dezvăluirii raportului, membrii Congresului au cerut datele complete (măsură luată și de Departamentul de Justiție) și au anunțat că vor face audieri. 

La începutul acestui an, procurorul general al New York-ului a dezvăluit că decesele a mii de rezidenți din azilurile de bătrâni, din cauza COVID-19, nu au fost incluse în statistica oficială; guvernatorul a motivat atunci că a ascuns mai multe date, de teamă că Administrația Trump ar putea deschide o anchetă motivată politic împotriva sa, legându-se de slaba gestionare a pandemiei. 

Potrivit unor surse citate de NY Times, asistenții implicați în modificarea raportului sunt Melissa DeRosa, asistenta șefă a guvernatorului, Linda Lacewell, șefa Departamentului de servicii financiare, și Jim Malatras, fost consilier-șef al lui Cuomo, reangajat pentru a ajuta la gestionarea pandemiei. Niciunul dintre ei nu are expertiză în domeniul sănătății publice.

Problemele legate de numărul de decese au început încă din primele săptămâni ale pandemiei, după ce Andrew Cuomo a emis un ordin care împiedica azilurile din a respinge persoanele externate din spitale, după ce au fost tratate împotriva Covid-19. Ordinul a fost similar cu cele emise în alte state americane, iar scopul acestuia era de a ține spitalele funcționale. Dar, până la sfârșitul primăverii, republicanii au sugerat că ordinul a provocat o răspândire mortală a virusului în centrele de îngrijire. 

În paralel, guvernatorul se confruntă și cu acuzații de ”comportament neadecvat, inclusiv hărțuire sexuală”, depuse de către trei angajate. Miercuri, acesta și-a cerut public scuze pentru acțiunile sale, pentru care va fi supus unei anchete independente supravegheate de procurorul general al statului.

Sursa: New York Times 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday