Departamentul de Justiție a SUA a publicat astăzi o versiune scrisă a documentului legal care a obținut în instanță mandatul de percheziție a reședinței din Florida a lui Donald Trump (documentul cunoscut și sub denumirea de afidavit – termen juridic) și care a permis FBI să recupereze 11 seturi de documente clasificate, inclusiv unele materiale marcate drept “strict secrete”. 

Guvernul SUA desfășoară o anchetă penală privind îndepărtarea și stocarea necorespunzătoare a unor informații clasificate în spații neautorizate, precum și ascunderea sau eliminarea ilegală a înregistrărilor guvernamentale”, se arată în primele rânduri ale documentului de 38 de pagini. 

Documentul mai atestă că, pe 9 februarie 2022, Departamentul de Justiție al SUA a precizat că o analiză preliminară a 15 cutii relocate la reședința Mar-A-Lago a lui Donald Trump indică faptul că acestea conțineau ziare, reviste, articole printate, fotografii, diverse obiecte tipărite, note, corespondență prezidențială, înregistrări personale și post-prezidențiale și o mulțime de alte înregistrări clasificate”.

Totodată, pe baza acestei investigații, nu considerăm că acea cameră de depozitare, reședința fostului președinte al SUA, Pine Hall, biroul fostului președinte și alte spații constituie în prezent locații autorizate pentru stocarea informațiilor clasificate sau a documentelor care conțin date de securitate națională”, se mai arată în documentul emis de Departamentul de Justiție, dar redactat de unul dintre agenții FBI.

Agentul respectiv, a cărui identitate este ținută secret din motive de securitate, a concluzionat: “Pe baza faptelor și a circumstanțelor enumerate mai sus, susțin că există o probabilitate ca dovezi, obiecte de contrabandă, rezultate ale unor infracțiuni sau alte obiecte deținute ilegal să fie găsite la locațiile menționate

Donald Trump a reacționat la vestea publicării documentului prin a susține că acesta este “un subterfugiu total al relațiilor publice din partea FBI și a Departamentului de Justiție. Nu am greșit cu nimic… Am fost pur și simplu atacat. Și toate astea chiar când am cel mai bun scor în sondaje pe care l-am avut vreodată”, a continuat fostul lider american.

Reamintim, FBI a percheziționat pe 9 august reședința lui Donald Trump din Florida, de unde a recuperat 11 seturi de documente clasificate. Pe numele fostului președinte al Statelor Unite a fost deschis un dosar penal pentru posibile încălcări ale legii privind spionajul.

Surse: CNN, Reuters, BBC, The Guardian

Sursă foto: Tommy Jeffers | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday