Inițiativa aparține senatorilor Bernie Sanders și Elizabeth Warren (foto), cunoscuți pentru vederile lor de stânga, dar presa americană notează că ea are puține șanse de a trece de ambele camere ale Congressului, chiar dacă democrații au acum o majoritate în ambele, pentru că aceasta este fragilă, iar aceste idei nu sunt împărtășite nici chiar de o majoritate a democraților.

“Persoanele ultra-bogate și influente au aranjat într-atât regulile în favoarea lor încât cei 0.1% din top plătesc rate de impozitare efectivă mai mici decât ceilalți 99%, iar averile miliardarilor au crescut cu 40% înainte să înceapă criza de Coronavirus”, a declarat Senatoarea Elizabeth Warren. 

O analiză a economiștilor de la Universitatea Berkeley din California a arătat că taxa ar aduce cel puțin trei mii de miliarde de dolari pe durata a 10 ani, colectate de la aproximativ 100 de mii de familii americane care ar fi eligibile pentru a plăti o astfel de taxă.

Senatorul Bernie Sanders a mai propus anterior o taxare a averilor mari: “Când discrepanța dintre cei foarte bogați și ceilalți crește, când cei 50 cei mai înstăriți americani au o avere mai mare decât jumătatea de jos a țării noastre, când rata de impozitare a miliardarilor este mai mică decât cea a muncitorilor obișnuiți, DA! Trebuie să vorbim despre inegalitatea de venituri și averi”, a scris el într-un tweet pe 18 februarie. 

Taxa de ultra-milionari cuprinde, de asemenea, și măsuri anti-evaziune, care includ o investiție de 100 de miliarde de dolari pentru întărirea capacității de control a Fiscului dar și o taxă de 40% pentru cetățenii americani care au averi de peste 50 de milioane de dolari și care vor să renunțe la cetățenie. Această din urmă măsură are rolul de a preveni fuga banilor din SUA, așa cum s-a întâmplat în Franța, unde numeroase persoane bogate, inclusiv actorul Gerard Depardieu, au renunțat la cetățenie după impunerea unei taxe pe avere. 

Campania Senatoarei Warren susține că banii proveniți din taxarea superbogaților ar trebui investiți în programe pentru îngrijirea copiilor, și în anularea taxelor plătite pentru învățământul profesional, dar și pentru finanțarea unui program de îngrijire medicală incluzivă. 

Într-un chestionar din 2019 la care au participat 1233 de americani, 54% dintre respondenți spuneau că ar fi de acord cu o astfel de taxare. Totuși, în campania electorală de anul trecut Sanders și Warren au fost avertizați de liderii democrați că astfel de vederi socialiste sperie electoratul și îl favorizează pe Donald Trump 

Sursă alternativă: Business Insider 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday