Statele Unite au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității. Și le spun tuturor celor care au săvârșit aceste crime și superiorilor lor, care sunt complicii acestor crime, veți fi trași la răspundere”, a declarat Kamala Harris în timpul discursului său.

Din primele zile ale acestui război neprovocat, am văzut forțele ruse comițând atrocități îngrozitoare și crime de război. Forțele ruse au lansat un atac pe scară largă și sistemic împotriva populației civile — acte îngrozitoare de crimă, tortură, viol și deportare. Crime în stil de execuție. Autoritățile ruse au deportat cu forța sute de mii de oameni, din Ucraina în Rusia, inclusiv copii. Au separat cu cruzime copiii de familiile lor”, a adăugat aceasta.

În discursul său, Harris a prezentat drept dovezi atacurile care au vizat în mod deliberat civili, inclusiv bombardarea unei maternități, în urma căreia o femeie însărcinată a murit, și a unui teatru din Mariupol, unde au fost ucise sute de persoane.

Vicepreședintele SUA a vorbit și despre imaginile îngrozitoare din Bucha, cu femei și bărbați împușcați și lăsați să putrezească pe străzi, și despre rapoartele Națiunilor Unite cu privire la o fetiță de patru ani care a fost agresată sexual de un soldat rus. “Barbar și inuman”, a declarat Harris.

La fel ca în martie anul trecut, atunci când guvernul SUA a declarat că Rusia a comis crime de război, rămâne de văzut dacă vinovații vor fi trași la răspundere pentru comiterea presupuselor crime și dacă însuși președintele rus Vladimir Putin va fi obligat să suporte vreo consecință. Cu toate acestea, Harris a promis că SUA vor “continua să sprijine procesul judiciar”.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday