Decizia a fost luată în cadrul procesului intentat de statul american Virginia de Vest împotriva Agenției americane de Protecție a Mediului, în numele altor 18 state conduse în mare parte de republicani și a unora dintre cele mai mari companii prelucrătoare de cărbuni din SUA.

Producătorii de combustibili fosili au contestat autoritatea Agenției de a impune reglementări de mediu sectorului energetic, prin care se urmărea încetinirea evoluției schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră produse de centralele electrice din țară. 

Astfel, hotărârea fără precedent a Curții Supreme de a  limita capacitatea guvernului federal de a reglementa emisiile de gaze cu efect de seră poate împiedica obiectivele administrației Biden în materie de schimbări climatice, care includ combaterea poluării cu dioxid de carbon și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la jumătate până în 2030. 

Disputa dintre producătorii de energie și guvern a început încă din 2015, când președintele de la acea vreme, Barack Obama, a anunțat Planul de energie curată, prin care se încerca stabilirea unor norme cu privire la modul în care statele pot limita poluarea cu dioxid de carbon provenită de la centralele electrice.

În 2016, Curtea Supremă a blocat planul lui Obama, iar trei ani mai târziu, sub administrația Trump, Agenția de Protecție a Mediului a înlocuit planul cu o lege mai puțin invazivă a energiei curate la prețuri accesibile, dar o curte federală de apel a anulat și acest proiect.

Emisiile au determinat creșterea temperaturilor globale, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra aprovizionării cu alimente și apă, sănătății locuitorilor și a mediului înconjurător, potrivit unui raport al Națiunilor Unite. ONU a avertizat că guvernele nu fac suficiente demersuri pentru a combate schimbările climatice și că nu sunt pregătite pentru impactul acestora.

Surse: Business Insider, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday