După numărarea a 97% din voturi, democratul Raphael Warnock are un avantaj de doar 30 de mii de voturi (0,4%) în fața republicanei Kelly Loeffler, în timp ce pentru celălalt loc din Senat cursa este practic la poză – David Perdue (republican) are un avans de sub două mii de voturi în fața lui Jon Ossof (democrat). 

În cazul în care ar câștiga, Raphael Warnock ar deveni primul senator de culoare al Georgiei, iar Jon Ossoff, la 33 de ani, cel mai tânăr membru al Senatului. David Perdue este un fost director Fortune 500 care a mai avut un mandat în Senat. Kelly Loeffler, unul dintre cei mai bogați membri ai Congresului, a fost numită în urmă cu un an pentru a ocupa locul unui senator care s-a pensionat.

Context 

Democrații trebuie să câștige ambele locuri în Georgia pentru a prelua controlul Senatului. O dublă victorie democrată ar duce la o împărțire de 50-50 a locurilor din Senat, dar cum vicepreședintelui SUA este și președintele Senatului, Kamala Harris ar avea votul decisiv. Amintim că Partidul Democrat are deja o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților. Invers, dacă republicanii obțin cel puțin unul dintre cele două locuri, ar putea bloca inclusiv numirile propuse de Biden, dar și deciziile importante ale administrației în domenii precum economia, mediul, asistența medicală, justiție sau politica externă.

Niciun democrat nu a câștigat vreunul dintre cele două locuri de senator din Georgia în ultimii 20 de ani, însă acum, niciun candidat nu a depășit 50% din voturi în noiembrie. Acesta este și motivul pentru care alegerile s-au repetat.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday