Președintele ales, Joe Biden, a denunțat planul de luptă împotriva pandemiei al Administrației Trump, considerându-l un simulacru (a travesty) și a promis că “va muta cerul și pământul” pentru a pune capăt pandemiei.

Biden a dezvăluit că va invoca “Legea privind producția de apărare” pentru a crește producția de vaccinuri împotriva coronavirusului. Adoptată în 1950, aceasta îi conferă președintelui puterea de a obliga companiile private să producă și să distribuie provizii.

În primele săptămâni ale pandemiei, Trump a fost criticat pentru că nu a folosit legea respectivă pentru a rezolva problema deficitului de ventilatoare pentru respirație mecanică și de echipamente individuale de protecție pentru cadrele medicale din prima linie. Totuși, Donald Trump a invocat ulterior actul, pentru a cere General Motors să fabrice ventilatoare și să ordone fabricilor de procesare a cărnii să rămână deschise pe perioada de carantină.

Biden critică acum eforturile de distribuire a vaccinurilor, considerând că acestea asigură mult sub necesar: “Acum câteva săptămâni Administrația Trump spunea că vor fi 20 de milioane de americani vaccinați până la final de decembrie. Mai sunt câteva zile din decembrie și au fost vaccinate doar câteva milioane. În ritmul acesta va dura ani, nu luni, până când poporul american va fi vaccinat.”

Luând în calcul numărul record de călătorii înregistrate de companiile aeriene de sărbători, președintele ales a avertizat că perioada cea mai dură din toată această pandemie încă nu a trecut, anticipând o creștere a numărului de cazuri în ianuarie și o creștere a numărului de decese în februarie.

“Știu că este greu de auzit, dar acesta este adevărul,” a mai spus președintele ales, care va depune jurământul și își va prelua funcția pe 20 ianuarie.

Surse alternative: Washington Post, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday