Preşedintele american Joe Biden şi liderii Coreei de Sud şi Japoniei au convenit vineri să aprofundeze cooperarea militară şi economică. Cei trei lideri de stat s-au întâlnit în Statele Unite, la Camp David, într-o mișcare menită să arate unitatea în fața puterii în creștere a Chinei și a amenințărilor nucleare din partea Coreei de Nord. A fost primul summit cu lideri străini organizat de președintele Biden la Camp David, despre care a spus că simbolizează ”credința în noi începuturi și noi posibilități”.

Într-o declarație, cele trei țări s-au angajat să se consulte prompt în timpul situațiilor de criză și să-și coordoneze răspunsurile în fața provocărilor și amenințărilor regionale, care afectează interesele comune. De asemenea, au convenit să organizeze exerciții militare anuale și să împărtășească informații în timp real despre testele cu rachete efectuate de Coreea de Nord. Totodată, cei trei lideri au promis că vor organiza summit-uri trilaterale anuale.

În ceea ce privește China, cei trei țări au transmis un mesaj mai puternic decât cel așteptat, care probabil va provoca un răspuns din partea Beijingului, un partener comercial important atât pentru Coreea de Sud, cât și pentru Japonia.

În ceea ce privește comportamentul periculos și agresiv de susținere a revendicărilor maritime ilegale, la care am asistat recent din partea Republicii Populare Chineze (RPC) în Marea Chinei de Sud, ne opunem ferm oricăror încercări unilaterale de a schimba status quo-ul în apele Indo-Pacificului ”, se arată în comunicat.

Sursă: Reuters

Foto: Twitter/Biden

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday